Επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται περί δεσμεύσεων, ειδικά στο χώρο του αντικειμένου εργασίας μου (γάμος ), ας ξεδιαλύνουμε μερικά πράγματα.

Δέσμευση είναι η βάση κάθε γνήσιας αγάπης (Σκοτ Πεκ).
Δεν θέλω να πώ ότι προχωρώντας σε δέσμευση είναι εγγυημένη η επιτυχία της σχέσης αλλά συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα. Και αν οι δεσμεύσεις είναι ρηχές η σχέση πιθανόν να διαλυθεί ή θα γίνει αναπόφευκτα αρρωστημένη. Το σίγουρο είναι ότι πολύ εύκολα "δεσμευόμαστε" ειδικότερα όταν είμαστε πολύ ερωτευμένοι, αλλά δεν ξέρουμε τί σημαίνει δέσμευση, ποια η ουσία της, που μπορεί να αποβεί και ριψοκίνδυνη. Ετσι λοιπόν τα ζευγάρια προχωρούν στο γάμο χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους που περικλείει η απόφασή τους. Οταν είμαστε ερωτευμένοι λέμε πολύ εύκολα σ' αγαπώ, αλλά ο έρωτας που νιώθουμε έχει να κάνει αποκλειστικά με σεξουαλικά κίνητρα. Ασχετα με το ποιόν ερωτευόμαστε αργά ή γρήγορα θα σταματήσουμε να νιώθουμε ερωτευμένοι αν η σχέση συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν σταματάμε (μπορεί και όχι) ν' αγαπάμε τον άνθρωπο που σχετιζόμαστε αλλά η έκσταση που νιώθουμε, πάει, τελειώνε, πάπαλα.
Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι θα διαρκέσει η εμπειρία για πολύ. Αλλά ο μύθος αυτός ίσως τελικά να είναι και αναγκαίος επειδή εξασφαλίζει την επιβίωση του είδους και μας σπρώχνει στο γάμο.
Οχι δεν είμαι κυνική, αντίθετα πιστεύω στην αγάπη που είναι θέληση, ελευθερία και όχι εξάρτηση εν αντιθέσει με τον έρωτα (ένα σώμα μια ψυχή κλπ), γιατί η αγάπη είναι εργασία και απαιτείται χρόνος και πνευματική ανάπτυξη των ατόμων για να έχει διάρκεια.
Και είναι η δέσμευση που κάνει τη μετάβαση από
τον έρωτα στην αληθινή αγάπη.

Comments

e-ioannis said…
Πιστευω οτι ο ερωτας
ειναι δυνατον να μην χαθει ποτε,
υπαρχει τροπος.
Θέλω να μάθω ποιό είναι το μυστικό... αν υπάρχει.
e-ioannis said…
Υπαρχει !
αλλα το μυστικο δεν λεγεται στον αερα !
συγνωμη αλλα ετσι ειναι !

Popular Posts