Το Αγιο Μύρο της Βάπτισης

Χωρίς να θέλω να κάνω τη θρησκόληπτη και επειδή ασχολούμαι με βαπτίσεις, θέλησα να μοιραστώ με όποιον ενδιαφέρεται, κάτι πραγματικά εντυπωσιακό, κάτι για το οποίο είχα άγνοια. Οτι αυτό που οι περισσότεροι νομίζουμε ότι είναι ένα απλό αλλά διαβασμένο λαδάκι, στην πραγματικότητα είναι ένα μείγμα ενός ολόκληρου φυσικού κόσμου, η παρασκευή του μια ιερή τελετουργία που κρατά μέρες, τα υλικά του δεκάδες.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι πρώτη φορά στα χριστιανικά χρονικά συμμετέχει γυναίκα και μάλιστα ελληνίδα για την παρασκευή του.

Η κυρία Μαρία Οικονόμου-Ποτήρη είναι χημικός με μεταπτυχιακό στην οινολογία στο Πανεπιστήμιο Bordeaux ΙΙ της Γαλλίας, με Εθνικό Δίπλωμα Τοξικολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris V, συμμετοχές σε πλείστα προγράμματα επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Σήμερα είναι στέλεχος του Γενικού Χημείου του Κράτους κι έχει λάβει μέρος σε πολλές ομάδες εργασίας, σε επιτροπές και συμβούλια τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και σε πολλούς διεθνείς Οργανισμούς. Η κυρία Οικονόμου συμμετείχε στην επιτροπή για την παρασκευή και τον καθαγιασμό του Αγίου Μύρου το 2002, ως χημικός, έπειτα από σχετική Συνοδική Απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είναι η πρώτη γυναίκα που πλαισιώνει την εν λόγω Επιτροπή, είναι δηλαδή η πρώτη γυναίκα Μυρεψός στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Είναι επίσης πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Οργάνωσης και παρουσίασης ομιλιών και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό της Πολιτισμικής Εταιρείας Φίλων Βυζαντινών Τεχνών.
 

ΤΑ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Ελαιον καθαρόν
Οίνος στίφων μέλας
Ανθόνερον αρίστης ποιότητας
Ροδόσταμον αρίστης ποιότητας
Μαστίχη καθαρή
Μετζουβί ή κόμμι ευώδες
Αμωμον (γενί παχάρ)
Ξυλαλόη μαβέρτη
Πέπερι μακρόν (δαρί φιλφίλ)
Κάρυα αρωματικά (τζεβίζ πεβά ή χιντιστάν)
Φύλλος ινδικός (σαδέτζ χιντί ή χιντ γιαπραγί)
Ξυλοκασία ήτοι αγγέλικα Βοεμίας (σελιχί καπουγιού ή αντζελίκ κιοκιού ή μελέκ κιοκιού)
Στύραξ υγρά (μεχέ σελέ ή καρά κισενλούκ γιαγί)
Σμύρνα καθαρά (μουρού σαφί)
Πέπερις (καρά μπιμπέρ ή φουλφούλι ασβέστι)
Εχινάνθη (ιχτίρι μεκάι ή κιαπέ σαμανί)
Ξυλοβάλσαμον
Ακορος ή κάλαμος ευώδης (αζάκ εγιρί ή βετζ)  

Ιρις φλωρεντινή (ιρισά ή μενεξέ κιοκιού)
Βάκχαρις ή αντ’ αυτής εμπερατόρια (σαφρέντ παχαρί ή κρατ κιοκιού).
Αριστολοχία βέρα (τζεραβέντι ταβίλ)
Καρποβάλσαμον ή κουβέβι (χάμπουλ παλασάν ή ή κεπαπέ)
Κύπερις (τοπαλάκ κιοκιού ή σαδ)
Μυρισινόκοκκα (μερσίν τοχουμού)
Νάρδος κελτική (σουμπούλι φρεγκί ή σουμπούλι ρουμί)
Νάρδος κελτική (σουμπούλι φρεγκί ή σουμπούλι ρουμί)
Κασσία μέλαινα ή αντ’ αυτής κασκαρίλια όπερ εστί φλοιός αμπάρεως (καρεμφίλ καπουγιού ή άμπερκα πουγιού)
Βάλανος μυριψική (χάμπουλ μπαν).
Καρδάψωμον μικρόν (κακουλέγι σαγίρ)
Κρυόφυλλα (καρεμφίλ)
Κινάμωμον (ταρτζίν)
Ασσαρον βέρον (εσαρούν)
Μάκερος Ολλάνδας (μπεσπάσεγι χιντί)
Τερέβινθος βενετική (τιρεμεντίνη βενεδίκ)
Ρετσίνη λευκή καθαρά (τσαμ σακίζ εμπιάζ)
Μυροβάλανον καθαρόν (χελιλέγι χιντί)
Σάμψυχος ή μαντζουράνα (μερτζαντζού)
Λάδανος καθαρά (λαδένι κιριντί)
Στάχυς νάρδου ινδικού (σουμπούλι χιντί)
Λίβανος λευκός (κισινλούκ εμπιάζ)
Ζιγγίβερις λευκή (τζεντζεπίλ εμπιάζ)
Ζαρνάβας (ζουρουμπάτ)
Τύλλις (χαλαμπέ τοπόι τοχουμού)
Ελένιον (ατζί κιοκιού)
Υλη μετά την έψησιν των ανωτέρω τω Μύρω εγχεομένη.
Ελαιον κινναμώμου σειλάνικον (ταρτζίν γιαγί)
Ελαιον καρυοφύλλων
Μοσχοκαρυδέλαιον Ολλάνδας πηκτόν (χιντιστάν τζεβισί γιαγί)
Βάλσαμον Μέκκας ήτοι βαλσαμέλαιον (κιαμπέ πελεσανί ή πελεσέγκ γιαγί)
Ροδέλαιον ή έλαιον τριανταφύλλου (γκιουλ αγατζί γιαγί)
Ελαιον μάκερις (πεσπασέι χιντί γιαγί)
Ελαιον κίτρου
Ελαιον καρποβαλσάμου
Ελαιον σαμψύχου
Ελαιον δάφνης
Ελαιον δενδρολιβάνου
Ελαιον νάρδου ή λεβάντας
Μόσχος ινδικός (μίσκι χιντί )
Αμπαρι (αμπέρ εμπιάζ)


τα περισσότερα συστατικά μου είναι τελείως άγνωστα μπορεί όμως κάποιοι να είναι διαβασμένοι. 

Comments

Popular Posts