Η τελετή του Γάμου. Αυτό το μυστήριο!!!!!

Μπορεί να φταίει ο 15αυγουστος, η γιορτή της Παναγίας, οι ακεφιές μου.. κάτι,  δεν ξέρω,  και αποφάσισα να γράψω τους συμβολισμούς του μυστηρίου του γάμου. 
( πηγή : http://www.terraqueous.gr) 

Εχω παντρέψει πολλά ζευγάρια λόγω της ιδιότητάς μου, ως οργανώτρια γάμου, έχω παραβρεθεί ως καλεσμένη σε γάμους και μπορώ να πώ με μεγάλη βεβαιότητα ότι τα λόγια του εαυγγελίου δεν τα προσέχει σχεδόν κανένας, ούτε ακόμα και το ζευγάρι. Γι αυτό αποφάσισα να διαλευκάνω λίγο το "μυστήριο" και να γράψω αυτό το post, που έστω κι αν ελάχιστοι το διαβάσουν ίσως γίνουν πιο προσεκτικοί στο μέλλον. 

"Μέγα και ιερό το μυστήριο του γάμου", "δρόμο προς το Θεό" , όπως το ονομάζουν οι ιεροί πατέρες. Το μυστήριο του γάμου ένα και μοναδικό σκοπό έχει : Να ευλογήσει, να εξυμνήσει την τέλεια σχέση του άντρα και της γυναίκας. Η εκκλησία προσεύχεται για την ένωση του άντρα και της γυναίκας για την κοινή πορεία τους στη ζωή με αγάπη χωρίς εγωϊσμούς και πάθη, χωρίς υπερηφάνεια και ατομικισμούς, με τον ιερό σκοπό της πνευματικής ολοκλήρωσης και της προόδου.  Είναι λάθος η άποψη ότι το μυστήριο του γάμου σκοπό έχει την ευλογία της τεκνογονίας. Η τεκνογονία είναι το συμπλήρωμα αυτής της πνευματικής σχέσης και αγάπης και όχι ο σκοπός. 

Ο αρραβώνας προηγείται του μυστηρίου του γάμου, δεν αποτελεί άλλωστε μυστήριο, όπου ευλογούνται τα δαχτυλίδια ως υπόσχεση συζυγίας. Οι νεόνυμφοι στέφονται με στέφανα που συμβολίζουν τη δόξα του Θεού και την τιμή του ενός προς τον άλλο. Μεταλαμβάνουν με κρασί από κοινό ποτήρι δείγμα της κοινής ζωής τους από εκείνη τη στιγμή. Ο χορός του Ησαϊα είναι χορός χαράς.


Οι νεόνυμφοι στέκονται όρθιοι ο ένας δίπλα στον άλλο πράγμα που συμβολίζει ότι κανένας δεν είναι ανώτερος από τον άλλο, είναι ίσοι. Η φράση του Αποστόλου Παύλου " η δε γυνί ινα φοβήται τον άντρα ", αντιμετωπίζεται τελείως λανθασμένα ότι δλδ η γυναίκα θα πρέπει να φοβάται τον άντρα ( εξου και οι δισιδαιμονίες που κάποεις γυναίκες πατάνε το πόδι του άντρα !!)αντίθετα η αληθινά έννοια είναι ο σεβασμός της γυναίκας προς τον άντρα.  Εχει προηγηθεί η φράση προτροπής του άντρα να αγαπάει τη γυναίκα όπως τον εαυτό του " ως τα εαυτών σώματα". 
Ιερή και θεία είναι η στιγμή της ένωσης του άντρα και της γυναίκας ενώπιον Θεού, δεν είναι κοινωνικό γεγονός και θα πρέπει ανάλογη να είναι και η στάση μας.


Δεν είμαι θρησκευόμενη, άλλωστε τα κοινά που βρίσκω, αυτά του ευαγγελίου με αυτά που εμείς οι άνθρωποι επιθυμούμε είναι παρόμοια. Παντρευόμαστε, υποτίθεται, γιατί θέλουμε να ολοκληρωθούμε μέσα από το σύντροφό μας, θέλουμε να ενωθούμε πνευματικά χωρίς εγωϊσμούς. Δεν ξέρω κατά πόσο ο θεσμός του γάμου θα συνεχίσει να υφίσταται, πιστεύω για πολλά χρόνια ακόμα, αλλά δεν είναι κοινωνικό γεγονός. Το έχω πει πολλές φορές. Το μυστήριο είναι για το ζευγάρι, η δεξίωση είναι για τους καλεσμένους. Αν το αντιμετώπισετε με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται να σπαταλήσετε τα χρήματά σας για αναίτιους στολισμούς και μεγαλεία. Ακόμα καλύτερα προσκαλέστε τους φίλους σας απευθείας στη δεξίωση, εκτός της στενής οικογένειας και κάποιων ίσως καλών φίλων που θα παραβρεθούν στο μυστήριο γιατί το θέλουν και όχι γιατί "κοινωνικά πρέπει".  


Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της κατάργησης των ανούσιων ενεργειών στο γάμο. Και το λέω ειλικρινά. Γιατί αυτό δεν καταργεί τις υπηρεσίες μου ίσα ίσα τις κάνει πιο απαραίτητες!!! Ο σχεδιασμός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. 

Comments

Popular Posts