Πολιτικός ή θρησκευτικός γάμος ;

Τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε αύξηση των πολιτικών γάμων στην Ελλάδα και η πρώτη αιτιολογία, σύμφωνα με τη γνώμη των περισσότερων,  είναι η οικονομική κρίση. Υπάρχει μια ελάχιστη δόση αλήθειας σ' αυτην την αύξηση ενώ κυριότεροι λόγοι είναι η απόκτηση σπιτιού 
(η κοινή φορολογική δήλωση είναι πάντα μεγαλύτερη σε ποσό), η ξαφνική εγκυμοσύνη, αλλά και οι γάμοι μεταξύ αλλόθρησκων. Συμπεράσματα που έβγαλα με τη βοήθεια πολλών άρθρων εφημερίδων, έρευνα στο διαδίκτυο, ακόμα και μαρτυρίες ζευγαριών. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που εκ πεποιθήσεως αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πολιτικό γάμο. Ως έλληνες μας αρέσουν οι γάμοι και τα πανηγύρια! δε θέλω να παρεξηγηθώ, λατρεύω τους γάμους αυτό όμως δε με επηρρεάζει από το να αστειεύομαι μαζί τους. 

Προσωπικά είμαι υπέρ της επιλογής των ζευγαριών για το τί είδους γάμο θέλουν, αρκεί να είναι συνηδειτή απόφαση και να ανήκει μόνο σ' αυτούς. Χωρίς εξωτερικές επιδράσεις δηλαδή. 

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στην Ευρώπη και κυρίως στην Αγγλία. Εκεί υπάρχει αύξηση των γάμων στην εκκλησία. ( Τελικά πάντα ότι δεν έχουμε θέλουμε!!! ) Η αύξηση μάλιστα της φετινής χρονιάς έφτασε στο 50% που αριθμητικά σημαίνει 13.800.000 λίρες/χρόνο για την εκκλησία της Αγγλίας. Καθόλου άσκημο. 
Πώς έγινε αυτό;  Λόγω μεγάλης καμπάνιας της εκκλησίας της Αγγλίας που προτρέπει τα ζευγάρια να κάνουν το γάμο στην εκκλησία, βελτιώνοντας το επίπεδο υπηρεσιών τους, όπως  να μπορούν τα ζευγάρια να επιλέγουν την εκκλησία που θέλουν, τον ιερέα ή τον αρχιεπίσκοπο που θέλουν, υπάρχει ιερώμενος που ασχολείται αποκλειστικά με το ζευγάρι, είναι ευχάριστοι, προσπαθούν να επικοινωνήσουν και όλα αυτά με κόστος 260 λίρες. Ποσό πολύ λογικό για κάποιον που παίρνει έστω βασικό μισθό,

Στην Ελλάδα έχουμε ακόμα πρόβλημα. Οπως οι περισσότεροι γνωρίζετε έχουν απαγορευτεί οι γάμοι σε εκκλησάκια, κάθε ζευγάρι που πρόκειται να παντρευτεί έχει να υποστεί μια διαδικασία  που πολλές φορές δεν είναι καθόλου ευχάριστη ( εξαρτάται από την εκκλησία, τους ιερώμενους, τα κέφια τους!!) και τελικά να πληρώσει σε ειδικές περιπτώσεις μέχρι και το ποσό των 600.00 ευρώ. Πολλές φορές συνάντησα δυσκολίες στις συναλλαγές μου με ιερείς έχοντας αφορμή τα ποσά που ζητάνε - απαιτούνε από τα ζευγάρια, δλδ τον κουμπάρο. Και η δικαιολογία πάντα είναι... " Μα κάνουν τόσα έξοδα για το γάμο τους γιατί να μη δώσουν στην εκκλησία 400.00 ή 600.00 ευρώ;  " Ποιός τα ελέγχει αυτά; κανείς αφού τις περισσότερες φορές είναι στο κόλπο και οι Μητροπόλεις. 

Η εκκλησία λόγω συμφερόντων απαγορεύει το μυστήριο του γάμου σε παρεκκλήσια, αυτό τουλάχιστον επικρατεί και υπάρχει δόση αλήθειας. Τελευταία έμαθα ποιός είναι ο πραγματικός λογος και εν μέρει θα συμφωνήσω με την .. εκκλησία.  Η εκκλησία της Ελλάδας απαιτεί το εκκλησάκι αυτό να είναι εγκαινιασμένο, ( αυτό σημαίνει να έχει γίνει μια ιδιαίτερη διαδικασία που λέγεται θυρανοίξια ) και να λειτουργεί τουλάχιστον μία μέρα στην εβδομάδα, μια Κυριακή πρωϊ ; ώστε να έχει όλο το δικαίωμα να τελεί μυστήρια. Ο κάθε ιδιώτης επιχειρηματίας,  που έχει διαμορφώσει ένα κτήμα σε χώρο δεξίωσης,  χτίζει κι ένα μικρό εκκλησάκι για τις ανάγκες και καλά του μυστηρίου, όμως δεν μπαίνει καν στον κόπο να νομιμοποιήσει αυτό το εκκλησάκι με αποτέλεσμα πολλές φορές να παραπλανούνται οι ενδιαφερόμενοι. Γιατί και ο σκοπός αυτού του ιδιώτη είναι να προσελκύσει περισσότερο κόσμο άρα χρήματα. 
Αρα και οι δύο πλευρές έχουν συμφέροντα. Δε θα ήταν ευκολότερο να βρεθεί μια μέση λύση; να έρθουν σε συνεννόηση οι μέν με τους δε(ν) ; φυσικά και μπορούν αλλά προτιμάμε τις προχειρότητες. 

Το άλλο θέμα που είναι μείζονος σημασίας κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι η ελευθερία των ζευγαριών να επιλέξουν το χώρο "τελετής" τους που θέλουν, για την περίπτωση πολιτικού γάμου. Επειδή δεν οργανώνω γάμους μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε νησιά και Χαλκιδική, συμβαίνει το εξής οξύμορο. Σε νησιά όπως η Σκόπελος, Σκιάθος, Σαντορίνη κοκ  ο Δήμαρχος εκτελεί τα καθήκοντά του ως εκπρόσωπος του νόμου όπου κι αν είναι η επιλογή του ζευγαριού. Σε σκάφος. σε παραλία, στην προκυμαία, σε ιδιωτικό χώρο, παντού και είναι έξυπνη κίνηση γιατί προσελκύει γαμοτουρισμό (την επινόησα μόλις τώρα τη λέξη).  Στη Χαλκιδική όχι. Δε θα ήταν πολύ ωραίο να γίνονται πολιτικοί γάμοι μεταξύ ελλήνων και στις παραλίες της Χαλκιδικής;  εκτός Δημαρχείου;  δεν εμπνέει ο χώρος όπως και να το κάνουμε, είναι ψυχρός. Τότε οι πολιτικοί γάμοι θα αυξηθούν κατά πολύ και θα χάσει η εκκλησία κέρδος, άρα χλωμό να επιτραπεί. Χάριν της αισιοδοξίας που με διακρίνει ελπίζω να δουμε κάτι παρόμοιο στο μέλλον. 

Ο γάμος σε νησί ή γάμος εκτός πόλης είναι επιτέλους ότι πιο ρομαντικό και ένας πολύ όμορφος τρόπος να αποφύγεις τα κλισέ της πόλης, τους αμέτρητους άγνωστους καλεσμένους κάνοντας το γαμήλιο ταξίδι - διακοπές σου. Τα έξοδα καμία σχέση αφού ο αριθμός των καλεσμένων σου είναι πολύ περιορισμένος. Οι γονείς δεν μπορούν να φέρουν αντιρρήσεις (ας όψεται αυτή η οικονομική κρίση)  κκαι επιτέλους τα ζευγάρια είναι τα πλέον ευχαριστημένα. Εχω προσέξει επανειλλημένα πόσο διαφορετική είναι η συμπεριφορά των ζευγαριών στους γάμους των πόλεων και πόσο διαφορετική είναι στους γάμους εκτός πόλης. Καμία απολύτως σχέση. 

Θα χαρώ να κάνετε μια στάση και να μάθω τί σκέφτεστε στα παραπάνω . 









Θα τα πούμε σύντομα..

Comments

Anonymous said…
εχω κανει και θρησκευτικο και πολιτικο γαμο...εξαρταται το πως νοιωθεις με τον αλλον!!
εννοείς αν έχετε τις ίδιες απόψεις; σε ποιά ηλικία γίνεται ο γάμος; αν είναι πρώτος ή δεύτερος;

Popular Posts